Relikvia sv. Cyrila začala púť po gréckokatolíckych farnostiach

02.06.2012 Prešov

Prešov 1. júna (TASR) – Archijerejskou svätou liturgiou dnes v gréckokatolíckej Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Prešove otvorili niekoľkohodinový program, ktorý bude pokračovať podujatím Noc kostolov.

Stovky gréckokatolíkov privítali košického rímskokatolíckeho arcibiskupa Bernarda Bobera, ktorý so svojím sprievodom do prešovskej katedrály priniesol relikviu sv. Cyrila.

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak konštatoval, že pre veriacich je to významná udalosť, pretože si môžu uctiť túto relikviu a pripomenúť si tak odkaz solúnskych bratov, ktorí na naše územie priniesli vieru v živého Boha.

Putovanie relikvie po gréckokatolíckych farnostiach má podľa arcibiskupa Babjaka posilniť ľudí vo viere a zároveň im dať možnosť v jej bezprostrednej blízkosti rozjímať, modliť sa a načerpať silu.

"Je to vlastne duchovná príprava na to veľké 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na Veľkú Moravu. Viera, ktorú máme, dáva zmysel nášmu životu a túto vieru nám Pán Boh podaroval práve cez sprostredkovateľov, cez týchto misionárov z východu," povedal pre TASR prešovský arcibiskup. Veriacim sa v homílii prihovoril arcibiskup Bober, ktorý predniesol katechézu o svätých Cyrilovi a Metodovi.

Hovorca gréckokatolíckeho arcibiskupstva Ľubomír Petrík pripomenul, že katedrála bude dnes otvorená až do polnoci. V programe zaznejú básne s duchovnou tematikou a svojím repertoárom piesní sa predstaví aj miestny katedrálny zbor. "V programe sú vyčlenené aj miesta, keď znie len tichá chrámová hudba a veriaci sa môžu pomodliť a v pokoji rozjímať," spresnil Petrík.

Program bude do 24.00 h prebiehať aj v ďalších prešovských chrámoch, nesie sa predovšetkým v znamení histórie. Návštevníci chrámu na Sídlisku III majú možnosť putovať s Bibliou a vypočuť si duchovnú hudbu. Na Sekčove bude znieť gospelová hudba v podaní skupiny Anastasis a uskutoční sa premietanie filmu Duša surférky.
 

Vyberte región